خواص قسمت گوشتی خرما :
به گفته يك كارشناس تغذيه؛ آهن موجود در خرما در پيشگيري از بروز بيماري فقر آهن موثر است. عمدهترين مواد تشكيل دهنده خرما را كربوهيدرات ها تشكيل ميدهند؛ به طوري كه 67 درصد از اجزاي تشكيل دهنده خرما را كربوهيدراتها به ويژه ساكاروز و فروكتوز تشكيل ميدهند. همچنين 5/ 2 درصد پروتئين، 5/ 7 گرم فيبر خوراكي، يك ميليگرم آهن، پتاسيم، ويتامين A ، بتاكاروتن، 41 ميلي گرم كلسيم، 57 ميلي گرم فسفر را از ديگر اجزاي تشكيل دهنده خرما عنوان كرد و يادآوری کرد: خرما با توجه به داشتن مقدار قابل توجه فيبر خوراكي در پيشگيري از سرطانهاي دستگاه گوارش به خصوص سرطان كولون و نيز كاهش چربيهاي خون موثر است.
امروزه خرما در پيشگيري از فقر آهن موثر شناخته شده هست ، چرا كه ميزان آهن موجود در خرما در هر صد گرم به يك ميلي گرم ميرسد.كه اين مقدار نسبت به ساير مواد غذايي مقدار قابل توجهي محسوب ميشود. به همين دليل مصرف خرما، بيماريهاي قلبي-عروقي را نيز بهبود میبخشد.
خواص داروئی قسمت گوشتی خرما :
خرما ميوه ايي شيرين، خوش طعم و خوش خوراك و در رديف ميوه هايي قرار مي گيرد كه سرشار از كلسيم، فسفر، منيزيم و ويتامين ها هست كه براي تأمين سلامتي بدن بسيار مفيد و ضروري هستن . اسپات خوشه نر خرما كه در فارس آنرا تارونه مي نام گذاری کردن اگر به صورت تازه مصرف شود به منظور تقويت كار قلب و كبد بسيار مفيد است و ماليدن آن به دندان، باعث تقويت دندان شده از پيوره و چركي شدن، جلوگيري مي كند.
اگر روغن خرما كه از خرماي رسيده با مواد ميان آن تهيه مي شود را با روغن زيتون، مخلوط نموده و روزي چند بار بهم زنند، داروي يكنواختي پديد مي آيد كه براي بهبود زخم معده و سردرد مفيد بوده و ماليدن آن به سر، از ريزش مو جلوگيري مي كند.چون آهن خرما زياد است، با خوردن 15 گرم آن روزانه مي توان رفع نيازمندي از جهت تأمين آهن بدن نمود و كم خوني يا عوارض ناشي از كمبود آهن را به اين وسيله برطرف كرد.
بسياري از دانشمندان از جمله پروفسور Delbet معتقد است كه در موارد كمبود منيزيم، زمينه ابتلا به سرطان آماده است. لذا مصرف خرما به جهت داشتن منيزيم، فوق العاده دارای اهمییت هست ، بخصوص آنكه اين ميوه در مناطقي مصرف مي شود كه آفتاب، فراوان است (و بعضي تشعشعات آنرا سرطان زا دانسته اند).خرما همچنين يكي از ميوه هاي ملين مي باشد. ارزش غذايي اين ميوه از نظر قند و انرژي زايي، براي ورزشكاران بسيار اهميت دارد. به عقيده بعضي پزشكان، مصرف روزانه حبه هاي خرما، يبوست هاي مزمن را نيز برطرف مي سازد.اخيراً ماده ايي به نام ديوستولنس(Diostulence)، در خرما كشت و استخراج شده كه مي توان آنرا نوعي كورتيوزن گياهي دانست و از اين جهت آنرا كورتيزون گياهي نام نهاده اند كه كورتيزون انساني در بدن بهترين داروي ضدحساسيت و آلرژي محسوب شده و براي مبتلايان به بيماري هاي روماتيسم و پوست و چشم و بيماري هايي كه در نتيجه حساسيت بوجود آمده اند، داروي مفيدي است. خرما نيز همين عمل را انجام مي دهد و از حساسيت مي كاهد. به علاوه در كليه التهابات (پوستي، گوشي، جلوي و …) موثر بوده و مي توان از خرما براي رفع التهاب ها استفاده نمود.
براساس بررسي هاي علمي مشخص شده كه مبتلايان به ديابت (بيماري قند) مي توانند به جاي قند صنعتي (چغندر قند و شكر) از خرما استفاده نمايند زيرا منيزيم موجود در آن، كار كليه و لوزالمعده را آسان و از طرفي ويتامين B2 موجود در خرما، جاذب مواد قندي ساير غذاهاست.وجود پتاسيم و منيزيم درخرما، در تعادل يون هاي بدن نقش موثري داشته و در شستشوي خون از مواد زائد اثر شگرف دارد. فسفر، فعاليت هاي فكري را زياد مي كند و در خرما به مقدار كافي وجود دارد. فسفر كه وجودش در اعصاب و مغز ضروري است. از ضعف اعصاب و خستگي جلوگيري مينمايد وبراي تقويت بينايي نيز مفيد مي باشد.
پودر نرم كننده :
گرده گل نخل نر به عنوان پودر نرم كننده پوست صورت و دست به كار مي رود. پس از جمع آوري گرده، آنرا در ماسوله ايي ريخته و به تدريج بكار مي برند.
شكسته بندي:
روي هسته خرما، پوسته سفيد نازك است كه در خرماي خارك و خشك، به آساني از هسته جدا مي شود. اين پوسته نازك را شكسته بندها، در گذشته به عنوان دارو بكار مي برده اند.طبق تحقيقاتي كه اخيراً توسط جهاد دانشگاهي خوزستان با همكاري اداره كل صنايع اين استان، روي هسته خرما بعمل آمده است نشان مي دهد كه هسته خرما، بين8 تا10 درصد روغن دارد كه اين مايع، ماده اوليه صنايع شوينده، و پاك كننده مانند انواع شامپو، پودرلباسشويي و صابون، گزارش شده است.
درخت خرما خواص بيشماري دارد و مي توان گفت كه از تمام قسمتهاي اين درخت مي توان استفاده كرد و يك ضرب المثل عربي مي گويد كه خواص درخت نخل خرما به اندازه روزهاي سال است ؛ از برگ و شاخه درخت خرما سبد و فرش تهيه مي كنند . از هسته آن نان و از ميوه خرما عسل. همانطور كه مي دانيم خرما تنها ميوه ايست كه در صحرا وجود دارد و طبيعت اين درخت را به مردم صحرا داده است كه تمام احتياجات خود را از آن رفع مي كنند . مردم صحرا هسته درخت نخل خرما را آرد كرده و از آن نان مي پزند يا در اين هسته را بو داده و از آن به عنوان قهوه استفاده مي كنند زيرا دم كرده آن بسيار مطبوع است و يا حتي اين در را در آب براي چند روز خيس كرده و بعنوان غذاي مقوي به شترهاي خود مي دهند و معتقدند كه اين غذا از گندم و جو مقوي تر است. درخت نخل خرما خواص بیشماری دارد و می توان گفت كه از تمام قسمت های این درخت می توان استفاده کرد.