تاریخچهی سیب
در بارهی محلی که اولین درخت سیب آنجا رشد کرده همچنان بحث هایی وجود دارد. بعضی میگویند جایی بین دریا خزر و دریا سیاه رشد کرده، در حالی که برخی بر این باورند که در آسیای مرکزی ،قزاقستان، رشد کرده و بیشتر نظرات و گمانها بر سر گزینهی دوم، یعنی رشد اولین دیخت سیب در کوه های قزاقستان است که بعد ها از طریق راه ابریشم به اروپا منتقل شده و بعد از اروپا کم کم به نقاط دیگر دنیا رفته. ولی در حال حاضر چین بیشترین تولیدی سیب را دارد.
جاده ابریشم
راه های شبکهای به هم پیوسته که با هدف بازرگانی احداث شده بودند و شرق، غرب، جنوب آسیا و همینطور قارهی آسیا را به شمال آفریقا و شرق اروپا وصل میکردند جاده ابریشم نام داشت.
قزاقستان
قزاقستان کشوری است با اب و هوای گوناگون؛ زمستان های سرد و تابستان های گرم و در زمستان ها گاهی دمای پایتخت این مشور به منفی 40 درجه هم میرسد. این کشور بارندگی زیادی ندارد و مسلمان دارای تراکم جمعیتی کمی هستند. زبان های این کشور قزاقی و روسی است و بزرگترین کشور محصور در خشکی دنیاست.
سیب تقریبا در همه جای زندگی ما حضور فعال دارد از قصه ها و افسانه ها و کتاب هایی دینی گرفته، تا سفره ها و لوگوی برند تلفن همراهی که در دست داریم و این سیب است که همه جا ما را دنبال میکند.
سیب در تاریخ و ادیان و افسانه ها و فرهنگ
از بچگی قصهی آدم و حوا را شنیدهایم که ابتدا در بهشت بودهاند و بعد از میوهی ممنوعه میخورند و به زمین تبعید میشوند هرچند که نمیشود با اطمینان گفت که میوه ی ممنوعه سیب بوده، ولی تا کنون به ما همیشه این گونه گفتهاند… .
همینطور در افسانه های یونانیان باستان، میوهی سیب خدایان یونانی را جاودانه میساخته و در این افسانهها، سیب نماد جاودانگی است. با این وجود، در حال حاضر، در فرهنگ یونانی اگر به کسی سیب دهید به این معنی است که او را دوست دارید.
این میوه در کشور های مختلف نماد های مختلفی دارد. برای مثال، سیب در چین نماد صلح است.
داستان نیوتن و کشف جاذبه را هم که همه شنیدهایم، اتفاقی که شاید علم فیزیک و علوم دیگر را چندین مرحله رشد داد و مسیرشان را عوض کرد. داستان از این قرار است که روزی نیوتن در باغی زیر درختی نشسته بوده که ناگهان سیبی از روی درخت میفتد و روی سر او فرود میآید. این اتفاق باعث ایجاد جرقهای در ذهن نیوتن میشود و تئوری ها و نظریه هایی در این مورد طرح میکند که ما را به گرانش و جاذبه میرساند، هرچند برخی بزرگان و منابع بر این باورند که این داستان دروغ است و دهه ها بعد از مرگ نیوتن این داستان بافته میشود.
به سیب در فرهنگ ایران نیز بسیار پرداخته میشود که یکی از این موارد وجود سیب در سفره های هفت سین هر سالهی ما ایرانیان سرتاسر جهان است. هر یک از اقلامی که سر سفرهی هفت سین وجود دارد یک نماد است. برای مثال، سیب سفرهی هفت سین نماد سلامتی، زیبایی و عشق است.
انواع سیب
اگر بخواهیم در مورد انواع سیب ها بیشتر توضیح دهیم، قابل ذکر است که در حال حاضر چندین هزار نژاد مختلف سیب و درخت سیب وجود دارد که از گذشته تا کنون حدود 80% این گونه ها منقرض شدهاند اما با این حساب، هنوز هم تعداد زیادی گونه سیب وجود دارد که بیش از 30 گونهی برتر آن ها استفاده میشود. البته که امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و تغییر ژن میوه ها، دانشمندان به گونه های جدیدی از سیب دست یافتهاند و هرروز بیشتر از سنتی بودن کشت و برداشت سیب به سمت صنعتی شدن آن میرویم. برای مثال، سیبی که بخشی از ترکیه تولید میکند به صورت صنعتی هست که همهی سیب ها به یک شکل و اندازه و احتمالا یک مزهاند ولی تولید سیب در ایران، اینگونه نیست. قابل ذکر است که ارومیه در ایران، یکی از بهترین مناطق از جهت تولید سیب است و در حال حاضر بهترین سیب ها در این شهر پرورش و کشت میشوند.
نکتهی جالب در مورد سیب و هستهاش این است که اگر هستهی سیبی که میخورید را بکارید، درختی که از آن رشد میکند مانند درخت مادر نمیشود.