( دیجیتال مارکتینگ ، مارکتینگ ):
می خوام این مقاله رو با چند تا سوال شروع کنم : به نظر شما وقتی از کلمه آنلاین در کنار بازاریابی یا مثلا فروشگاه استفاده می کنیم، به این معنی هست که بازاریابی انلاین با بازاریابی در تضاد هست یا همینطور نسبت به فروشگاه انلاین؟ آیا با فروشگاه که به صورت سنتی اداره می شود در تضاد هست ؟
باید بهتون بگم که اگر اینجور فکر می کنید کاملا اشتباه می کنید، من می خوام در مورد این قضیه نسبت به دیدگاه کاری خودم صحبت کنم بلکه بتونم قابل لمس تر براتون توضیح بدم.
دیجیتال مارکتنیگ و مارکتینگ دو مبحث کاملا به هم وابسته هستن ما قبل از این که وارد این حرفه شویم باید در مرحله ی اول علم بازاریابی ( مارکتینگ ) رو یاد بگیریم و در مرحله دوم بتونیم در حوزه دیجیتال یا انلاین از بازاریابی استفاده کنیم.
پس تا این جا متوجه شدیم که حوزه کاری قدیم با جدید زیاد از همدیگر دور نیستن بلکه کاملا در راستای هم قرار دارند.
بازاریابی(مارکتینگ) از دیدگاهای مختلف تعریف های متفاوتی داره ولی من می خوام یکی از کامل ترین این تعریف ها رو براتون بگم، تعریف شخصی به اسم اقای کاتلر، که بدون شک یکی از کامل ترین تعریف های بازاریابی هست.
بازاریابی ( مارکتینگ ) :دانش و هنر کشف، خلق و ارایه ارزش، با هدف تامین نیازهای یک بازار هدف، همزمان با کسب سود
اگر بتونیم با طبق جمله بالا وارد این حوزه کاری بشیم بدون شک می تونیم بسیار در این حوزه کاری موفق شیم اما این تعریف یک خطی اقای کاتلر رو کاغذ سادس ولی در عمل نیاز به کلی آموزش ، مطالعه ، جمع اوری اطلاعات و کار عملی داره پس به این سادگی ها هم نیست.
برگردیم به تعریف اقای کاتلر:
دانش :
امروزه بازاریابی به یک علم تبدیل شده و این قضیه طبیعیه، به این دلیل که رقابت بین کسب کارها به شدت زیاد شده مثل زمان قدیم نمیشه بدون برنامه و اگاهی وارد کاری شد و موفق شد پس باید برای موفقیت در کسب کارمون و از همه مهم تر برای موفقییت در فروش مجموعه ای از قوانین و اصول رو یاد بگیریم و رعایت کنیم. ما به روش های مخالف می تونیم این علم رو یاد بگیریم که کاملا به شرایط و سلیقه شخصیمون بستگی داره.
هنر کشف :
بخوام هنر کشف رو در یک خط خلاصه بگم به این معنی که بتونیم نیاز ها رو کشف کنیم و برای پاسخ به نیاز های کشف شده راه حل مناسب پیدا کنیم.
خلق و رایه ارزش :
تا حالا شده از خودتون بپرسین که کسب کار شما چه ویژگی برتری نسبت به رقباتون داره گه مشتری ترجیح بده شما رو بین رقبا انتخاب کنه برای جواب دادن به نیازش؟ دقیقا جواب به این سوال خلق و ارایه ارزش هست، ایم که بتونین داخل کسب کار خودتون ارزش بوجود بیارین، ارزشی که شما رو نسبت به رقباتون متمایز و خاص کنه و اون ارزش خلق شده رو ارایه کنید.
و حتما در این تعریف خلق و ارایه به ارایه دقت کنید چون فرض کنید اگر شما در کسب کار خودتون خدمات ویژه ای داشته باشید ولی از اون اطلاع رسانی نکنید یا به اطلاح ارایه اش نکنین مشتری شما از کجا باید مطلع بشه از ارزشمند بودن کار شما ؟ پس حتما سعی کنید ارزش خلق کنید و از هر روشی برای اگاهی دادن به مشتری هاتون استفاده کنید.
بازار هدف :
ما در مرحله اول سعی می کنیم کسب علم کنیم، نیاز هارو کشف کنیم، خلق ارزش کنیم و ارایه کنیم، همه این کار ها بدون داشتن بازار هدف انجام دادنشون بی هودس. ما همه ی این کار هارو انجام میدیم که خدماتمونو داخل یک بازار هدف مشخص عرضه کنیم که در نهاییت کسب سود کنیم( این بازار هدف همان بازار تقاضا هم گفته می شود.
ناگفته نماند که خیلی از این مطالعه ها و کشف ها خلق ها و ارایه ارزش ها که می کنیم باید در راستای خواسته های بازار هدف ما باشد به این دلیل که هر بازار هدف سلیقه، نیاز، شخصیت، مخصوص به خودشو داره پس به بازار هدف دقت زیادی بشه حتی به نظر من از همون ابتدای کار باید به بازار هدف فکر کرد و انتخاب کرد.
دقت کنید این فرایند بازاریابی باید طوری برنامه ریزی بشه و انجام بشه که هم برای شما هم برای مشتری سودمند باشه به اصطلاح دو سر سود باشه
در ادامه اقای کاتلر برای تکمیل تعریف خودش میگه که همیشه در دنیا نیازهای پاسخ داده نشده وجود دارد پس اون نیاز هارو تشخیص بدین و سعی کنید راه حل درست پاسخ به اون نیاز هارو درست کنید. و تا حدودی با طی کردن مراحل بالا در کنار درگیر بودن در محیط کار درست می توان به این نیاز های پاسخ داده نشده رسید! اما این که چه جور بهشون پاسخ بدیم بحث جداگانس
سخن پایانی :
همانطور که قبلا هم گفتم من دارم سعی می کنم که بتونم در کم ترین زمان بخشه کوچیکی از مطالعتی که در حوزه های مختلف داشتم در اختیارتون بزارم، بلکه خوراک اولیه ای برای شما باشه به طوری که سرنخی باشه برای شروع کسب کارتون امید وارم که بتونم مطالبه مفیدی رو در ادامه در اختیارتون بزارم.